Week 1, Onderdeel 1
In uitvoering

Dag 7: Wensen op gevoel Copy

28 februari 2024

Hoe ging dat, lijstjes maken van je wensen? Lukte het om dingen op te schrijven? Vandaag gaan we nog iets dieper, we gaan wensen vanuit ons hart.

Grote kans dat op zijn minst een deel van de wensen in je wensenlijstjes gaat over wat je wilt hebben. Over materiële zaken dus. En dat is helemaal prima. Ik kan ook erg gelukkig worden van een nieuwe tas. En een comfortabel huis kan de basis zijn voor een fijn leven. Je bent echt niet minder spiritueel als je ook blij wordt van spullen.

Uit ervaring weet ik dat achter alles wat je wenst een gevoel zit dat je er van hoopt te krijgen. Een gevoel van voldoening, waardering, erkenning of vrede bijvoorbeeld. Dat is de echte reden van je wens. Want uiteindelijk gaat het niet om wat je hebt. Je kunt de grootste paleizen en de duurste auto’s bezitten en toch doodongelukkig zijn. Eigenlijk heb je maar heel weinig nodig om echt gelukkig te zijn. Dat weet je zelf ook al. En toch worden materiële zaken vaak het startpunt in plaats van het eindpunt: als ik die schoenen heb, dan voel ik me wel zeker tijdens die afspraak. Of als ik veel geld op de bank heb, dan zien anderen me staan. We hechten er vaak meer waarde aan dan dat het ons daadwerkelijk kan geven. We laten ons geluk afhangen van wat we hebben, in plaats van wat we voelen. Maar als we het voor vandaag eens omdraaien, en beginnen we met wat we hopen te voelen. Wat zou je dan wensen voor jezelf?

Oefening: Wensen in emoties

Schrijf ook vandaag de wensen op die in je hoofd opkomen. Probeer vooral te denken aan de emoties die je wilt voelen. Of waarden die voor jou belangrijk zijn. Kun je daar een wens aan koppelen?

Het kan je bij deze laatste oefening helpen om voordat je aan de lijst begint, contact te maken met je hart. Ga daarvoor even ergens rustig zitten of liggen. Adem een aantal keer diep in en breng de aandacht naar je hart. Denk aan dingen die je blij maken of waar je dankbaar voor bent en laat dit door je hart heen stromen. Maak vervolgens het lijstje.