Week 1, Onderdeel 1
In uitvoering

Dag 6: Droom grote dromen Copy

15 juli 2024

De kans bestaat dat de oefening van gisteren je gemakkelijk afging. Omdat je misschien wel het ‘ja maar, wat als’-type bent, en je je dromen dus ook liever veilig en vertrouwd houdt. Dan kan er niets misgaan, is er geen risico dat je afgewezen wordt en weet je fijn waar je aan toe bent. Maar inderdaad: wat als? Wat als er geen beperkingen zouden zijn? Wat als er geen geld, opleiding of ervaring nodig is om je droom uit te laten komen? Wat als er geen voorwaarden, gevolgen of praktische bezwaren zijn? Hoe zou je droom er dan uitzien?

Misschien in grote lijnen wel hetzelfde. Maar als je je dromen nooit echt de ruimte geeft, met je hart in plaats van met je hoofd en vanuit mogelijkheden in plaats vanuit beperkingen, dan kom je er ook nooit achter. Terwijl er zoveel kan! Iedere dag een beetje meer zelfs. Alleen al in de laatste honderd jaar zijn er uitvindingen gedaan waarvan niemand dacht dat het mogelijk was, hebben mensen records verbroken die onbreekbaar leken en zijn de levens die wij leven ongelooflijk veranderd.

Ikzelf ben meester in de ‘wat als’. Doe mij maar de veilige optie. Niet te gek en niet te spannend. Terwijl mijn fantasie me tegelijkertijd meeneemt naar verre oorden en ongekende mogelijkheden. Het is dan ook meer dat ik het niet durf, dan dat ik het niet wil. Mezelf prikkelen om echt eens groots te dromen zorgde ervoor dat ik een doosje met diep weggestopte wensen opende. En wat bleek: ze waren eigenlijk helemaal niet zo eng, en ook niet zo onbereikbaar.

Oefening: Droom grote dromen

Gisteren heb ik je gevraagd om je wensen klein te houden. Maar wat als je eens een keer supergroot denkt? Schrijf al je wensen op en laat je op geen enkele manier tegenhouden. Alles kan!

Creatieve alternatief

Maak je lijstje met dromen, en daag jezelf uit om deze op te schrijven vanuit de groots mogelijke potentie. Kies vervolgens één van deze grote dromen en maak hier een illustratie van. Misschien teken je jezelf, terwijl je een zaal toespreekt met 500 toeschouwers. Misschien maak je een schilderij van jou in een zonnig oord. Of creëer je een collage met alle plaatjes en woorden die passen bij deze grote droom. Alles mag.