Week 1, Onderdeel 1
In uitvoering

Dag 5: Het vlindereffect Copy

28 februari 2024

Ken je het vlindereffect? Dat is de theorie die stelt dat de vleugelslag van een vlinder een orkaan kan veroorzaken aan de andere kant van de planeet. Over deze theorie van wiskundige Edward Lorenz zijn de meningen verdeeld. Maar dat ook kleine dingen een grote impact kunnen hebben, daar is geen twijfel over mogelijk. Sterker nog: soms zit de sleutel tot een groots leven juist in ogenschijnlijk kleine geluksmomenten. Een fijne wandeling door het bos, een lentezonnetje op je gezicht, een maaltijd waarvan je kunt genieten. Zo’n moment dat je even om je heen kijkt en denkt: ‘Hé, lekker dit.’

Die kleine momenten kunnen – net als die vlinder – een aanjager zijn voor steeds grotere wensen. Ik heb gemerkt dat er ook een aantal valkuilen in dit hele wensengebeuren zitten en één van de lastigste is: we leggen vaak de lat gelijk zo hoog. ‘Emigreren naar Sri Lanka om daar een kinderhuis annex yogaretreat te beginnen.’ Om maar eens iets te noemen. Of, nog erger: we vinden dat we dat moeten willen. Begrijp me niet verkeerd: ik ben er heilig van overtuigd dat je alles kunt zijn, bereiken of ervaren dat je wenst. Iedereen – jij ook – heeft de kwaliteiten in zich om een fantastisch leven vol overvloed voor zichzelf te creëren. Maar als je vindt dat je iets moet bereiken in je leven, maar niet echt gelooft dat het voor jou is weggelegd, dan creëer je niets meer dan teleurstelling. Het gat tussen waar je bent en waar je wilt zijn, is dan te groot. ‘Kleine’ wensen kunnen je helpen om nu al geluk te ervaren en vanuit daar stap voor stap groter te wensen.

Oefening: De kleine wensen

Ook vandaag wil ik je vragen om een wensenlijstje te maken. En opnieuw mag dit een lijstje zijn met alles wat in je opkomt. Wel wil ik je meegeven dat kleine wensen dus ook groot geluk kunnen brengen. Het gaat er in dit wensenlijstje om dat het klein maar fijn is! Vergeet de ultieme bucketlist en de plaatjes die je ziet op Instagram. Vergeet wat misschien indruk zou maken op een ander. Het gaat om de kleine dingen die jou gelukkig maken! Wat geeft jou een gevoel van voldoening, balans, energie of wat je dan ook wilt ervaren? Meer bewegen, een gezamenlijk ontbijt op zondagochtend of met plezier naar je werk gaan? Dit soort kleine wensen kunnen toch een grote impact op je leven hebben.

Werkblad

Download dit werkblad hier.