Week 1, Onderdeel 1
In uitvoering

Dag 3: Van min naar plus Copy

23 september 2023

In ieder leven zijn er wel dingen die je graag anders wilt. Misschien ben je niet gelukkig in je baan of in de liefde. Iemand anders wenst meer balans of zelfvertrouwen. En een ander zoekt een weg uit een moeilijke periode waarin hij of zij zit, of heeft juist een langgekoesterde wens die eindelijk de ruimte moet krijgen.

Veel wensen zijn ontstaan uit een ‘dit wil ik niet’-gevoel. Een ervaring waarna je duidelijk weet: dit wil ik anders. Verlies, verdriet of tegenslag laat je vaak ontdekken wat echt belangrijk voor je is. Sommige ervaringen zijn zo heftig dat je gelijk weet: dat nooit meer. Andere moeten vaker op je pad komen voordat je beseft dat het ook anders kan.

Weten wat je niet wilt is dus eigenlijk een prima startpunt. Vanuit daar kun je de vertaling maken naar wat je wel wilt. Maar dat is een stap die je bewust moet maken. We blijven maar al te vaak hangen in dat wat we niet willen. Stel een ander maar eens de vraag wat hij wil. Grote kans dat hij begint met ‘wat ik in ieder geval níet wil, is…’. En misschien doe je dat zelf ook weleens. Dromen is de kunst van het dit wil ik niet veranderen in een dat wil ik wel.

Op het moment dat je weet wat je wilt, kun je keuzes maken die je droom dichterbij brengen. Zelfs als die wens nog niet heel concreet is. Je hoeft niet exact te weten hoe je volgende liefde eruitziet, maar je mag wel wensen dat je een liefdevolle, evenwichtige relatie krijgt die je leven verrijkt. En je weet misschien niet hoe je je carrière wilt vormgeven, maar je kunt je wel voorstellen hoe je jezelf na een werkdag wilt voelen. En wanneer je dat weet, kun je er bewust voor kiezen om wat je wilt in je leven toe te laten.

Want weet je wat het leuke is? Het proces is nu al begonnen. Dit lijstje van dag 1 heeft je herinnerd aan dat wat jou gelukkig maakt.

Oefening: Van min naar plus

Maak in je boekje twee kolommen. Schrijf aan de ene kant je minnen. Dat zijn de dingen die je anders wilt. In de andere kolom maak je een rijtje van dingen die je wel wilt. O ja, en een tip: ga lekker los in de kolom van de minnen. Wees eerlijk en ga niets uit de weg. Je krijgt maar een paar kansen in dit boek om even goed te klagen, dus maak er gebruik van!

Deel je vandaag jouw lijst van minnen en plussen in de droomcirkel? Je zal zien hoeveel herkenning er is bij de mededromers in de dingen die je graag anders zou willen.