Week 1, Onderdeel 1
In uitvoering

Dag 10: Dromenvangers Copy

15 juli 2024

Er zijn ontzettend veel redenen te bedenken waarom je leven nu nog niet is zoals je graag zou willen. Veel redenen zijn reëel. Je hebt op dit moment geen tijd om naast je volle agenda veel tijd te investeren in iets nieuws, je hebt nu niet het geld dat nodig is voor een wereldreis, of je hebt geen zicht op een betere baan, relatie of gezondheid. Maar wat ik heb geleerd, is dat deze realiteit vooral gebaseerd is op je eigen overtuigingen. Jij gelooft dat het nu niet mogelijk is om je dromen na te streven, om welke reden dan ook, en daarmee creëer je ook je eigen realiteit.

Zeker grotere dromen hebben soms een heel oerwoud aan bezwaren om zich heen. Superveel redenen waarom je er nu niet aan begint of vindt dat je er niet klaar voor bent.

Een paar evergreens die ik graag ‘dromenvangers’ noem:

Het kan verhelderend werken om je angsten en bezwaren op te schrijven. Zijn ze nog steeds zo groot en onveranderlijk wanneer ze op papier staan? Of zie je welke van deze dromenvangers vooral in je hoofd leven? En laat je deze bezwaren in de weg staan van wat je echt wilt, of ben je bereid om ze om te buigen? Rigoureus afscheid nemen of beetje bij beetje transformeren – allebei de paden kunnen leiden naar dezelfde uitkomst. En dan komt je droom echt een stuk dichterbij!

Oefening: Teken je dromenvangers

Laten we eens beginnen met alle bezwaren die je dromen in de weg staan, in kaart te brengen. Schrijf een van je belangrijkste wensen in het midden van de pagina. Schrijf alle bezwaren eromheen. Alle ‘ik wil wel, maar’, alle ‘het kan niet’, ‘het lukt me niet’, en meer. Als je wilt, maak je er een mooie tekening van. Wat je nu voor je ziet, is een lijstje van overtuigingen die staan te trappelen om omgevormd te worden. En heb je nog een wens die je op deze manier wilt uitwerken, ga je gang!

Dit boek is ontstaan uit het notitieboekje dat ik gebruikte toen ik zelf aan het nadenken was over mijn wensen en dromen. Geleidelijk begon ik ervan te dromen om van dat notitieboekje een echt boek te maken, het boek dat je nu – kan ik trots zeggen – in je hand hebt. Op het moment dat de droom om een boek te maken concreter werd, heb ik net als bij deze oefening mijn bezwaren in kaart gebracht. En dat was niet mis: ‘ik heb niet genoeg kennis en wijsheid’, ‘ik heb nog nooit een boek geschreven’ en ‘ik heb geen tijd’ waren een paar redenen waarom ik vond dat het nu niet het goede moment was – als dat moment ooit al zou komen. Maar het belangrijkste was dat ik bang was voor de mening van anderen. Wat zou iedereen ervan vinden? Door mijn bezwaren op te schrijven merkte ik dat ik er objectiever naar kon kijken. Ik besefte: ‘dit zijn gedachten, en mijn gedachten kan ik veranderen.’ Eén voor één leken de bezwaren hierna kleiner te worden, of kwam er een oplossing als vanzelf op mijn pad.